Posted By on 30.4.2014

Terénní 2D v Anglii

Na konci dubna proběhl v Tauntonu v hrabství Somerset 21. ročník St.George Shooting. V Anglii velice mimořádný několikadenní závod v tradiční lukostřelbě. Jeho součástí byla i terééní lukostřelba odvozená od terénní IFAA, ale se zcela zvláštními pravidly.

účastnili se střelci z Francie, Anglie, Walesu, Skotska, USA, Řecka, Turecka, Německa, Holandska, Belgie a ČR.

Povoleny byly pouze dřevěné šípy a vyhlášené kategorie- anglický dlouhý luk, dlouhý luk, warbow, primitivní luk a tradiční luk- byly hodnocené společně

Trať sestávala z 20 terčů a na každý terč se střílelo ze dvou pozic. Každý terč měl pouze bodovanou část a vysoce bodovanou část (komoru). Bodovalo se 5 a 1O bodů, pokud byl out druhým šípem, tak se deset bodů odečítalo, dva outy byly za -20 bodů

Celý závod probíhal ve velice náročných podmínkách. Jelikož v Somersetu prší skoro nepřetržitě od února, je krajina silně podmáčená , až bažinatá.

Číslo terče bylo pouze u první mety, u terče nebylo, ale nebylo potřeba, protože nebylo sporu na co se bude střílet. Děti měly svoje mety. V případě, že použily některou dospělou metu, byla tato dvoubarevná.

Trať probíhala v členitém terénu porostlém lesem křovinatého charakteru, místy potůčky a jezírka. Postavena byla velice obtížně, neboť terče byly velice daleko a navíc si střelec většinou musel najít „kanál“ v porostu. Všechny terče byly střední, nebo malé a terč číslo 20 byla dokonce zmije , kde komora byla hlava velikosti asi dvoukoruny.

Střelci se pohybovali ve skupinách po 4 lidech, vzácně víc. Nepršelo , nálada byla velice přátelská, střelci si zásahy navzájem přáli a oceňovali pěkné zásahy ostatních a nikdo šípy nedohledával- ani to nebylo potřeba. Terče byly postavené tak, že šíp ztratit nešlo a navíc u 2D terčů k minutí terčovnice dochází velice vzácně.

Rozhodně se jednalo o velice příjemnou a zajímavou formu terénní lukostřelby, která není ekonomicky náročná a zvítězil Čech s poměrně značným náskokem 130 bodů oproti druhému.

Soutěže se zůčastnilo několik střelců, které budeme moci v létě potkat na ME v Confolens. Moc se na nás těší. Terén znají a prý bude kopcovitý a lesnatý

About The Author

Comments