21.Anniversary St.George Shooting

Posted By on 29.4.2014

V Anglii je turecký bijec, který pravděpodobně utloukl nějakého vzácného endemita- Svatý Jiří- ve veliké oblibě a je symbolicky zastoupen i v národní vlajce. Jako mají Irové Patricka, Francouzi Denise, Češi Václava-Angličané Jiřího. V sobotu večer místní střelec Wally – povoláním prospektor- sehrél dokonce hru o Svatém Jířím, kde vystoupil zároveň v roli Jiřího, draka i zachráněné panny. Pak nás nutil zpívat píseň ponižující Římany, Wallesany, Skoty , Iry a Francouze

Návštěvu tradičního přátelského setkání lukostřelbu jsme odkládali mnoho let, ale se zrychlující se karmou a vzrůstající mocí temné síly jsme letos učinili zásadní krok a do Albionu se vypravili.

Hostitelská společnost SPTA připravila vyčerpávající program, kterého jsme se ovšem z časových důvodů nemohli účastnit v plném rozsahu – ostatně pořadatelé byli vyčerpaní již před akcí. Sobota a neděle lukostřelba, úterý návštěva muzea Mary Rose (cesta přez New Forest, kde zastřelili Williama Rufuse lukem), potom návštěva muzea Manchester University s rozsáhlou lukostřeleckou sbírkou a zbrojnice v Leedsu.

Do Bristolu jsme letěli se nízkonákladovou společností Easy Jet a s potěšením mohu oznámit, že se začalo upouštět od trendu zrušit sedačky úplně, protože stojících se vejde do letadla víc a ještě jim prodat kafe za cenu večeře,…….ale naopak se budeme vracet do stylu šedesátých let.Přistáli jsme poměrně pozdě večer , ale stejně přicestovali i Španělé . Zde se již ukazovala výhoda krátkých luků, protože Češi jeli na místo Jaguárem, do kterého se dlouhý luk prostě nevejde, ale celou cestu jsme se na dálnici v protisměru strašně báli.

Místo setkání- Taunton, Somerset- veliká skautská základna. Mezi střelci bylo vidět opravdové celebrity. Kromě lukostřelby bylo i několik přednášek. Dr.Murat Ozveri o Osmanské lukostřelbě, Jurgen Junkmans o poměrně málo známém nálezu neolitické lukostřelecké výbavy v Alpách, včetně pouzdra na luk z březové kůry a následné rekonstrukce . A neorganizovaný tok zkušeností a informací všemi směry.

V sobotu ráno se střílel clout- tradiční anglická disciplína na 165metrů. Bodovaly se šípy do 6 stop kolem terče, zásah terče a zásah středu terče. Samotný terč byl zasažen jednou (Anglickým warbowem), střed vůbec. Louka nacucaná vodou se měnila v bažinu. Střílelo se tam, a zase zpátky.

Po obědě se střílelo na model francouzského vojska, ale strašně foukalo a na libovolný počet pokusů byli zasaženi jenom dva terče, takže disciplínu nakonec nehodnotili. To prostě v takovém počasí a na takovouto vzdálenost jde trefit jenom náhodou.

Pak ještě Tibetská tradiční terčovka na trojúhelníkový terč a na dálku. Střelci střílejí ve skupinách po 6 lidech pokaždé 3 šípy a ostatní dělají strašný kravál. V případě zásahu úspěšná skupina musí přetančit k terči a potom přijímat gratulace. Naše skupina toho natančila poměrně hodně, protože v ní byl střelec z Čech s jedním outem. Druhý nejlepší výkon byl jeden zásah, a sice španělským střelcem.

V neděli se dopoledne střílelo velice těžké 2D na dva  šípy ze dvou pozic a s poměrně složitými pravidly. Komora 10 bodů, zbytek těla 5 bodů, out druhým šípem (mimo bodovanou zónu) -10 bodů. Čechům se opět dařilo a vyhráli hodně moc. Zásah hada byl pak dokonce vystaven v jídelně – terč byla zmije a komora byla hlava přibližně velikosti dvoukoruny. Dvakrát do hlavy. Závod probíhal v bažině.

Odpoledne se střílela bodovaná verze Anglické střelby na tyčku (vertikální terč na dálku), Mongolské válečky, popinjay , srandovní střelba flu- flu do kýble (šípy se snášely jako pampelišky a bylo to srandovní).jízdní lukostřelba pěšky, létající terče a v noci ještě střelba zápalným šípem. IQ60 za tuto disciplínu získali zvláštní cenu. Zápalný šíp byl vyroben v řádech vteřin ze zlomeného šípu Tawfika Ibrahima a zapatlaného kousku kuchyňské utěrky, připevněného izolačkou. Na rozdíl od složitých konstrukcí fungoval bezvadně

V pondělí jsme jeli na výlet do Gastonbury, kde právě končil Hippies festival Hořící muž a potom domů. V Anglii jsme byli šťastní a warbowem se jde trefit.

Všechny srdečně pozdravuji: Raphael, Emmanuel, Murat, Richard………

Pro Větve Jihu- Velšsky se pivo řekne cwrw

About The Author

Comments