Lovecké halali na zámku Sychrov

Posted By on 31.3.2014

O posledním březnovém víkendu nám lukostřelecký klub Ostrostřelci Skalany a Státní zámek Sychrov nachystali opravdovou lahůdku.

V atraktivním prostředí zámecké zahrady a ve stráni nad říčkou Mohelkou uspořádali lukostřeleckou soutěž podle pravidel IFAA 3D standart. Tedy střelbu na 28 terčů ze dvou pozic s maximální vzdáleností 55m.

Napřed něco k samotnému prostředí-  zámek je romantickou novogotickou stavbou vybudovanou významným rodem Rohanů na místě nepříliš významného barokního zámečku. Rodina původem z Bretaně uprchla do Čech před Francouzskou revolucí a zapustila zde nové kořeny.  Před velkolepým zámkem je rozsáhlý park a v čelní frontě orangerie jak z díla A.P.Čechova.

Značná rovinnost parku vede k mylnému předpokladu, že 3D zde bude málo zajímavé, ale není tomu tak.  Hlavní stan byl zřízen právě v orangerii a v parku byla jenom část trati.  Zbytek byl ve svahu nad říčkou Mohelkou, kde je naučná stezka a rychle chátrající budova restaurace, rovněž ve stylu novogotickém.

Celá soutěž tak byla v podstatě příjemná procházka v teplém jarním slunci . Samotná střelba byla poměrně obtížná, ale pořádající klub se vcelku snažil , aby se neztrácely šípy.

Zajímavé bylo propojení lukostřelby s běžným provozem zámku. Návštěvníci parku většinou rychle pochopili, že je potřeba se po parku pohybovat obezřetně a připojovali se ke skupinkám střelců. Tím, že někteří z nás vyslyšeli prosbu pořadatele a převlékli se do historických převleků, stali jsme se další zámeckou atrakcí.

Oběd v Orangerii byl romantický a vynikající. Kančí guláš, štrůdl, káva.

Jelikož bylo opravdu pěkně a pořadatel měl v parku několik terčů, ani jsme si nevšimli pozdního vyhodnocení.  Soutěže se zúčastnili i střelci ze sousedního Saska a byli lukostřelbou v Čechách nadšeni.

About The Author

Comments