Setkání tradičních lovců s lukem v Bavorsku

Posted By on 10.6.2012

Jako každoročně proběhlo v červnu v Bavorsku tradiční setkání tradičních lovců.  Akce má pohyblivé datum, neboť němečtí lukostřelci využívají státní svátek Božího těla (konec Velikonočních oslav) a tráví několik dní v miniaturní vesničce Saint Otzen nedaleko městečka a hradu Flossenburg v nitru národního parku Hohenfaltz. Příroda je zde prakticky panenská, divukrásná a chodecky náročná.

Z Čech vyrazila výprava Michal Sodja, Antonín Jílek a Marta Machová z Pražských Větví, Dušan Verner z Libichova a Petr Houžvíček z ARC 3D. Vyrazili jsme ve třech vlnách.

První dva vozy- spolehlivý Ford a nespolehlivé BMW – již v pátek odpoledne. Proběhlo srdečné vítání a záhy přednáška v němčině o lovu lukem ve Floridských bažinách. K večeři několik typů pokrmu gulášového typu vařených v podivném zařízení na principu kotlíku. Potom byl táborák , dva dudáci a procítěný folkový zpěvák. Obsahově se německý folk od českého asi příliš neliší. V jedné písni očividně velebil dlouhý luk, proti čemuž jsme jako střelci z jezdeckých luků samozřejmě protestovali.

Mlsaly se české domácí zvěřinové klobásy a vynikající bavorské pivíčko.

Ráno vypadalo pošmourně, ale nakonec bylo docela pěkně. Střelci vyrazili do lůna hvozdu. Jak již bylo řečeno, příroda je zde malebná, divukrásná a členitá. Sobotní soutěž je v podstatě tréninkem na soutěž nedělní. Body si zapisujeme jenom pro zajímavost, atmosféra přátelská.

Rovněž bodování obou soutěží se liší. V sobotu se střílí tři pokusy a počítají se jenom zásahy vitální zóny. S počtem pokusů adekvátně klesá bodová hodnota. Komora má dvě zóny a bodována je 20,16,14,10, 8, 4. Maximální vzdálenost asi 30m. Nedělní  soutěž se střílí na jeden šíp loveckým hrotem. Je stanovena minimální nátahová síla a minimální váha šípu a hrotu. Zásahy se hodnotí 20 bodů vitální zóna, -20 bodů tělo a -10 bodů out.

Pro nás pozoruhodný byl lovecký přístup ke střelbě. Mety byly vesměs pohodlné, ale nikoho netrápily nějaké větvičky zakrývající terč. Srnec ve smrkovém hustníku nebyl neobvyklý. Ale vždy si šlo najít postoj s výhledem na komoru. Jenom to chtělo si kleknout, vyklonit se a podobně. Rovněž u skupinových sestav se střílel terč podle lovecké logiky. Nestřílelo se na srnu, nebo bachyni.

Okruh byl opět postaven ve třech kruzích s občerstvením uprostřed. Horský les, údolí horského potoka a skalnatý terén. Některé výstřely byly opravdu pekelně těžké , ale u nich byla patrná snaha stavitele aby se zbytečně neztrácely a neničily šípy . Ztrátovost byla minimální. Dokonce v jedné chvíli zavládla lehká soutěživost a furianství a pořadatelé nám umožnili výstřel na jelena na 70m. Trochu depresivní bylo, že zásah na tuhle vzdálenost byl lepší, než normálně z mety na cca 25m do kopce.

Jak dopadl zbytek startovního pole nemůžeme posoudit. Ve skupině jsme byli 3 jezdecké luky, 1 Black Widow a 2x Fred Bear. Asi jsme nestříleli špatně, protože naše výkony kolem 400 bodů vyvolávaly nadšení .  Takže ostudu jsme nedělali. Někteří střelci přislíbili účast na Bartochovském Oklari za 14 dní.

Jednalo se o skutečně srdečné a přátelské prostředí opravdových lukostřeleckých nadšenců a rádi se tam budeme vracetFotky

http://nasralnahrob.rajce.idnes.cz/Randezvous_Saint_Otzen_9.6.2012

About The Author

Comments