Námluvy Pražských Větví IQ 60 s FITOU

Posted By on 2.4.2011

Hned začátkem dubna stály Pražské Větve IQ60 opět před sophiinou volbou. Nakumulovalo se více akcí do jednoho termínu (a tak to bude skoro do prázdnin) a my museli volit, kam jet.  Nakonec zvítězily čistě rozumové důvody.

Jelikož Český pohár novou úpravou pravidel klesl na spodní příčku důležitosti, na Žleby vyjeli emisaři Miki, Gussy a Jahůdka.

Napeska odjel do Rokytnice pro 3D terče, já , Ishi a Pan Prezident jsme odjeli do Bystřice na terénní FITU. Jednak pan Prezident bez licence nemůže na Žleby – bez dítěte je mu licence k ničemu- jednak je Bystřice blíž, jednak se hoši seznámí zase s jinou lukostřelbou, jednak je to levnější, jednak poznáme zase jiné lidi,  jednak si víc zastřílíme a jednak bychom do Bystřice stejně jet museli protože tam za týden stavíme 3D a je třeba omrknout terén.

Výprava vyrazila z Radotína v 9.30 a spustila časomíru. Dostupnost Nesvačil z Prahy je pro nás klíčovým údajem pro náležitý časový rozvrh přípravných prací. Je to dobré, 30-45 minut.

V klubovně jsme zaplatili startovné 200 kč, pohovořili s přátelským činovníkem Bohumilem Spálenkou, naznačili symbolické škrcení vtipného Milana Hladila a pozorovali pána pokoušejícího se zlepšit tah kamen- komín nikdy nikdo nečistil

Koupili jsme si kafe, Prezident vytáhl čaj, udělali jsme si pohodlí, pozorovali trénující sportovce a já chlapcům vyložil systém terénní FITA. Jedná se o systém 2 x 12 terčů s přestávkou. V prvním kole se střílí na neznámé vzdálenosti a ve druhém na známé. Střílí se po třech šípech na 3x20cm, 3x 40 cm, 3x60cm a 3x 80cm terč bodovaný 1 – 6 bodů. Terče jsou černé se žlutým středem.Známé vzdálenosti jsou 5,10 a 15m na 20cm terč

20,25,30 na 40cm terč

30,35,40 na 60cm terč

40,45,50 na 80 cm terč

Dětí bylo přítomno 28 a přišly si ničit kostřičky lukostřelbou- FITA na 72 šípů jim je ale ničí méně než 3D na 28 šípů. Ještě je potřeba ty poznatky ohledně škodlivosti lukostřelby dětskému organismu nějak taktně zdělit ortopedovi Liborovi protože ten v temnotě nevědomosti přihlásil svoje dítě na neděli na Žleby. Snad z toho nebude mít rvalé následky.

Vůbec to není jednoduché a po závodě jsme se shodli v tom, že při střelbě více šípů na jeden terč máme tendenci to odfláknout. Když máme jeden šíp na terč tak si šlendrián dovolíme vzácněji. I když jsme se tužili, moc nám to nešlo. Obvzláště střelba z 5m do tvrdého terče nám dala zabrat. To dřevěný šíp nerad vidí.

Nakonec se ukazuje, že dálky nás velmi baví a některé terče jsou jednoduché jenom zdánlivě. Pinďata na blízko vesměs neumíme proměňovat. Každopádně je toto opravdová esence lukostřelby. Vzdálenosti jsou důstojné a dát žlutou na padesát metrů je opravdovým požitkem. Taky máme na dálku lepší výsledky, protože to podcenit nejde.Na vypracovaném lýtku pana Prezidenta bylo možné pozorovat že roztoči klíšťata se opět probudili k životu. Jaro udeřilo v plné síle a i my musíme ostřit šípy. Na remízku v Nesvačilech změříme síly příští týden síly v historicky prvním 3D FITA závodě v Čechách, který mají tu čest stavět Pražské Větve IQ60 a pořádá ho Bystřice v osobě Bohumila Spálenky. Sympatického srdcaře z něhož stále ještě dýchá duch Roeslera-Ořovského.

Trošku je škoda, že jsme šli všichni v jedné skupině. Jednak jsme íkvákovali, čímž jsme trochu rozhodili juniora s holým lukem- my je máme nejholejší, a jednak jsme byli zbytečně rychlí. Sociální přestávka je požitek. Člověk si dá papání, kafčo, rozkydne se na trávníku a žvaní a žvaní. Sportovci jsou prostě taky normální a přátelští lidé.

Každopádně všem kdo skučí jak málo je závodů mohu terénní jenom doporučit. Je to levné, je to požitek, je to množství šípů a na řadu závodů není licence potřeba. Navíc se v tomhle prostředí pohybují lidé s krásnou duší.

About The Author

Comments

2 Responses to “Námluvy Pražských Větví IQ 60 s FITOU”

  1. amh napsal:

    Mýšo, jako letitý „zarytý“ lukostřelecký téréňák musím konstatovat, že jsi to napsal moc hezky.

  2. Mysa napsal:

    díky za pochvalu. Za tvou „zarytost“ se tvá adorace blíží

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.