Lukostřelecká bunda pro ošklivé počasí

Posted By on 29.12.2016

 

K těmto úvahám mne pudí několik zážitků, několik fobií a osobní zkušenost.

Prakticky na jakoukoliv lidskou činnost existuje dokonalý oblek. Žijeme v době ve které jsou lidé hýčkáni kosmickými materiály, nanotechnologiemi a největší hrozbou je, že se člověk dostane mimo signál mobilního operátora, případně omylem sní potravinu z Polska či od Babiše.

3D lukostřelba je poměrně specializovaná sportovní činnost mající specifické požadavky. Samozřejmě je možné vybrat si takovou trať (a počasí), aby se člověk nemusel přizpůsobovat ničemu.

Ale opravdový nadšenec jezdí tehdy, kdy má čas a ne tehdy kdy mu to odsouhlasí norský meteorologický model. A u Větví navíc bývalo zvykem rozplývat se nad krásou přírody a nápaditostí tratě…..což zpravidla souvisí i s náročným terénem.

Na pěkné počasí jsme připraveni prakticky neustále, ale počasí nevlídné nám bere komfort. Vadí zejména vodní srážky všeho druhu, chlad a vítr.

Většinou máme, zaplaťpámbu , na počasí vcelku štěstí a nic horšího než  že jsme párkrát pěkně zmokli se zatím nestalo, ale už jsem byl v životě párkrát v situaci , kdy nepřipravenost na počasí je v lepším případě hazard se zdravím a kodrcat se někam do tramtárie a pak jet zpátky protože je mi zima…. To je trapné.

Na vojně jsem jednou šel 12km v mrznoucím dešti- kdo tohle nezažil……počasí které na závodech zatím naštěstí nebylo. Ve výšce je teplo a u země mrzne. Déšť na všem čeho se dotkne okamžitě zamrzá a není možné vystrčit ani kousek kůže. To je počasí které mě opravdu děsí.

Další zajímavá zkušenost byla z Hájenka v Rokytnici, kam jsem občas jezdil se Sklepáky. Bylo 15-20°C pod nulou. Krásný prašánek a prázdná sjezdovka. Blbé bylo, že zima byla i nám. Přítomný polárník Marek Bičan- Čech žijící v Dánsku a chodící na čundry na točnu ukazoval výbavu na přechod Grónska. Ani molekula umělé hmoty. Filc, kůže, vlna, bavlna. Relativně tenké hadříky. Ale při mínus padesáti zase nemusí řešit vodotěsnost. Malá chyba v ergonomii znamená ohrožení života.

Na druhou stranu viděl jsem i himalájské domorodce v pantoflích jak křepce předbíhají bělošské trekaře oblečené od outdoorového specialisty za cenu slušného automobilu- mimochodem v Kathmandu si můžete koupit úplně všechno desetkrát levněji než v Evropě. Prostě jsou přizpůsobeni prostředí a nemusejí tak moc šaškovat.

Letos na ME v Saalbachu jsem byl mezi šťastlivci na bílém okruhu první den. Počasí se střídalo tak po deseti minutách , navíc ve značné nadmořské výšce a ve spojení s poměrně těžkým trekem.

Zajímavý zážitek je i dojít v ošklivém počasí skupinu střelců pořádajících na střeleckém stanovišti meditační seance.

Takže požadavek zní- vodotěsný neprofouknutelný oděv , který je poměrně odolný proti poškození (trny,větve, hrany kamenů). Neměl by být příliš těžký a v případě nutnosti být zabalitelný do co nejmenšího balíčku. Měl by umět udržet teplo, ale zároveň ho  nedržet, pokud je to žádoucí- například stoupání do kopce. Pak chci mít ruce v teple, když zrovna nestřílím. Nesmí vadit rukávy a nechci žádné kapsy na prsou, žádné poletující provázky a ozdoby. Když s sebou musím tahat nějaké krámy, tak batohu, nebo v tašce na opasku. Rád bych aby byl oděv dlouhý a kryl i stehna.

Taky nemám moc rád reklamy , identifikátory a na sport se nesmí používat maskáče. Oděvy s nápisy hlásajícími že přichází Pán Velkomožný Michal Sodja, reprezent ČR a nositel řady titulů, majitel realit a vozu Ford Mondeo Ghia…..to je trochu infra dignitatem.

Skoro každá lidská činnost má něco, co se blíží dokonalosti. Velmi dobré materiály a střihy mají vojáci, hasiči a policie. Ale nechci vypadat jako nikdo z nich a navíc to má vesměs strašné množství kapes . Krom toho u těchto složek konflikt rukáv- tětiva neznají.

Velmi dobré řešení je teplá vesta a slušně vyhovuje pončo. Vesta nekryje ruce a pončo vlaje  a občas zkazí střelu.

Po tátovi jsem měl  lyžařský anorak (větrovka s kapucí přetahovací přes hlavu). V podstatě něco velmi podobného oblekům amundsenovy výpravy v barvě světlé khaki (ne zelený). Ale někam mi zmizel.

heroes-explorer-anorak

Takže jsem pátral, jestli někdo nedělá něco podobného.

Dělá.

Stojí to majlant.

Dobře by šla upravit americká pláštěnka M43, kdyby se zrušila lega a knoflík na levé kapse a švédská „snowparka“ (pokud se sežene). Na té bych zase rád viděl na břiše kapsu „klokanku“ pro uložení rukou při čekání na metě. S armádními věcmi je navíc potíž že jsou k sehnání povýtce ve velmi malých velikostech.

m43_parka_m_1swedish

Pak jsou tady moderní výrobky. Když slevím ze svých požadavků, je nabídka poměrně široká.

Když vyřadím anoraky fleecové, tak asi za 1000CZK má firma Miltec výrobek kombat anorak. To je suma kdy člověku moc nevadí si něco dodělat, či přešít. Je to lehce pod pás, takže nesplňuje délkový požadavek, nehledě na obecně špatnou pověst výrobků této firmy. Materiál polyesterové mikrovlákno.

Český výrobce Tilak nabízí sice pravděpodobně dobře fungující anoraky z velmi hustě tkané bavlny která je prodyšná a když se namočí tak nabobtná a je nepromokavá. Má to zipy. Jeden bohužel na vnitřní straně bicepsu. Ceny tak 6000- 7000 CZK. Být výletník, asi je to super. Materiál není ripstop, takže asi není úplně nezničitelný.

tilak

Anoraky jsou k vidění  v Praze v Lidické ulici. Vypadá to jako takový šusťák. Krátké a malá volnost v ramenou. Našívat očka na rukáv bych se neodvážil.

Ve stejné Lidické ulici jsou k vidění anoraky od finské firmy Fjallraven. Jdou sehnat levněji než v Lidické. Materiál jakýsi G 1000, který vypadá jako stanovina. Střihy perfektní . Taky se mi o dost víc líbí než Tilak. Po straně má zipy na odvětrání. Po Vánocích s 30% slevou 5300 CZK. V podstatě dokonalá bunda No.8 stojí něco přes 12000CZK (455E). Asi bych z toho musel utrhat všechny kožené řemínky usnadňující manipulaci s bezpočtem zipů.

fj

Nakonec jsem se rozhodl pro šalamounské řešení. Kdo potřebuje bundičku (nijak naléhavě) která stojí majlant a to ještě musí trochu slevit ze svých představ? Mýša. Kdo není ekonomicky činný a raději dárek pod stromeček vyrobí? Mikuláš Sodja. Kdo se hlásí na uměleckou průmyslovku a potřebuje předložit ruční práci? Mikuláš Sodja. Kdo na tu práci bude kupovat materiál? Mýša……juch juch juchajdá- řešení je jasné.

Materiál- vlna. Materiál který hřeje i mokrý a je blbě promokavý. Nicméně když nacucne, docela dost váží. Hezky odvádí pot od těla a je prakticky bezúdržbová. Sukno 100%vlna gramáž 720g/m2 cca 600 CZK bm (1.5m2)

Bavlna stanovka- další poměrně těžký materiál, ale ve spojení s impregnací použitelný samostatně. Gramáž 300g/m2. Materiál 100%bavlna , cena 198CZK za bm.

Režné plátno bavlna -len . Silné a velmi odolné 150 CZK

A nakonec pecka- při koukání na kosmický materiál ventile jsem si uvědomil, že je to v podstatě sypek používaný na peřiny. Cena cca 150 korun.

Takže na anorak- trochu zbytečně bytelný – jsem nakoupil 3m sukna (to je velmi velkorysé množství skoro na dvě bundy) a 3m plátna. I s poštovným cca 1700CZK. Materiál byl odevzdán Mikulášovi a uvidíme. O výsledku podám hlášení.

Nicméně jsem to nevydržel s trpělivostí a ještě koupil v místním obchodě 3m sypkoviny a 3m plátna bavlna-len (900 CZK). Další výdaj bylo 50 korun na barvy duha- nechci bílou bundu. To už jsme sice na ceně bundy od Mil- tecu, ale ta radost z výroby.

Nejsem bohužel žádná švadlena, takže výrobek je odpudivý, ale funguje. Spodní vrstva plátno, vrchní sypek. Na střihy jsem se vykašlal a vystříhnul jsem anorak tak, že jsem se změřil přes prsa, a přidal cca 5cm na poloměru. Oba hadry jsem položil na sebe a vystříhl téčko s rukávem v podpaždí trochu velkorysejším, aby bylo možno vzpažit. Tím pádem na ramenou žádné švy. Ale taky se to dá řešit ergonomičtějším způsobem a ramena prostě zesílit, jako to dělá Fjallraven. Na vnější straně levého rukávu jsou dvě řady oček , používaných , tuším, k zapínání podprsenek, ale asi by stejně dobře šla použít oka na rychlošněrování u bot, nebo dva pruhy kůže, či plátna , s dírkami. Kapucu jsem okopíroval ze Švédského anoraku , ale trochu jsem ji zmenšil. Počítal jsem palec ne 2.5, ale pouze 2 cm.

Zhruba 3 hodiny práce na singrovce. Podruhé už to půjde lépe.

Ještě jsem rozparek překryl klínem. Celý výrobek je navoskován.

Otestováno při teplotě slabě pod nulou na Brdech. Chození, dřepění na pařezu atd. Dále na střelnici rovněž při teplotě pod nulou. Vrstvy na těle : ruské tričko „fufajka“, vlněný svetr, anorak

Očividné chyby:

– Je potřeba si změřit opravdové rozměry těla. Změřit rozměr v ramenou přes záda a přes prsa. Rukávy je dobré udělat spíš delší a širší. Vzhledem ke šněrování se pak stejně těsně utáhnou a alespoň se do nich dobře leze s libovolnou tloušťkou vrstev.¨

– Kapsu klokanku jsem měl udělat třívrstvou. Což snadno přešiji.

– možná by bylo dobré udělat v podpaždí nějaké zapínání. Nevím jak by se větrovka chovala při namáhavém výstupu do kopce. Jde to rovněž řešit uvolněním v pase. Při střelbě nic nepřekáží a šněrované předloktí úplně stačí. Pohyblivost dostatečná a anorak hezky odolává větru i mrznoucí mlze. Kapuce je úplně přesně tak, aby nepřekážela při střelbě a přitom kryla obličej. Zvažoval jsem olemovat kapuci kožešinou, ale zatím nebylo počasí aby se mi na okraji tvořily zmrazky. Další pokusy budou asi dokonalejší.

Šňůrky u krku nevadí, protože jdou zastrčit dovnitř

img_0388img_0389strih7strih6oblek

About The Author

Comments